preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mokošica

vijesti

Drugi dubrovački energetski tjedan

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 23. 11. 2015. 20:22

Proteklog petka, 20. studenog 2015., Razvojna agencija Grada Dubrovnika i Grad Dubrovnik u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirali su 2. dubrovački energetski tjedan. Učenici trećih razreda naše škole sudjelovali su na radionici "Pričajmo o energetici i čuvajmo okoliš". Radionicu je vodila gospođa Atana Grbić Martinović, odgajateljica i ekološka aktivistica. Cilj radionice bio je unaprjeđenje ekološke svijesti djece s naglaskom na važnost pravilnog postupanja s energijom.

Pogledajte fotografije.

                                                 učiteljice Paula Majstorović i Inka Beslema

[više]

POMAGATI JE LAKO

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 23. 11. 2015. 19:47

Humanitarna akcija „Pomagati je lako“ već četvrtu godinu se ususret Božiću održava diljem Hrvatske, u suradnji Hrvatskog Caritasa i trgovačkog lanca Lidl Hrvatska. U akciju su uključene sve Lidlove trgovine u Hrvatskoj (86) i svi nad/biskupijski Caritasi (17), a realizira se tako da građani u Lidlu kupljene proizvode odlažu u za to predviđeni prostor u trgovini, a biskupijski Caritas ih raspodjeljuje korisnicima.

[više]

Mjesec hrvatske knjige 2015.

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 16. 11. 2015. 20:29

Mjesec hrvatske knjige obilježavao se diljem hrvatskih škola i knjižnica od 15. 10. do 15. 11. 2015. godine. Ovogodišnji program protekao je u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

[više]

Održana radionica izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 16. 11. 2015. 20:08

U petak 13. 11. 2015. Učenička zadruga Tezoro održala je  prvu u nizu radionica izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa.

 Radionicu su organizirale i vodile učiteljice Ivana Konsuo Batarilo i Mirna Glavan. Učenike su upoznale s izradom ukrasnih predmeta u decoupage tehnici. Vesela i vrlo vrijedna ekipa naših učenika pokazala je umješnost u izradi kuglica za bor i ukrašavanju pjata i plitica. Učiteljice je razveselio veliki interes učenika te su obećale da će uskoro organizirati novu radionicu.

Fotografije s radionice pogledajte ovdje.

                                                        prof. Ružica Marinković

[više]

OSMAŠI OSVOJILI SNIJEŽNICU

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 11. 11. 2015. 15:47

Ponedjeljak, 9. 11. 2015., bio je dan velikog pothvata učenika osmih razreda Osnovne škole Mokošica. U pratnji svojih razrednika Jadranke Sanković, Maria Miličića i Ivana Prce te učiteljica Barbare Mandušić i Ivane Obradović mokoški osmaši zaputili su se na vrh Sniježnice.

[više]

OBAVIJEST O RODITELJSKOM SASTANKU

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 3. 11. 2015. 21:24

Roditeljski sastanak za roditelje učenika 6.b razreda održat će se u petak 6.11.2015. u 17,30.

Roditeljski sastanak za roditelje učenika 7.b razreda održat će se u petak 6.11.2015. u 18,30.

[više]

OŠ MOKOŠICA APSOLUTNA POBJEDNICA ŽUPANIJSKOG NATJECANJA U ČITANJU NAGLAS

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 3. 11. 2015. 09:52

2. studenog 2015. godine u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad održana je županijska razina Natjecanja u čitanju naglas. Natjecanje se odvija u dvije kategorije - učenici nižeg uzrasta (3., 4., 5. razred) i učenici višeg uzrasta (6., 7., 8. razred). U prvoj kategoriji natjecalo se sedmero učenika dubrovačkih osnovnih škola, a u drugoj je kategoriji četvero učenika pristupilo natjecanju. Našu školu predstavljale su učenice Maria Sorić (4. a) i Ani Letunić (6.c) pod vodstvom mentorica Irje Jerković i Ivane Obradović.

[više]

ODRŽANA PRVA RADIONICA FORUMA MLADIH

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 29. 10. 2015. 17:31

U srijedu 28. 10. 2015. održana je prva radionica Foruma mladih nazvana O čemu sve pišemo. Učenici osnovnih i srednjih škola okupili su se u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad kako bi pročitali svoje literarne radove i pokazali što ih sve zanima, uveseljava, tišti i zaokuplja. Radionica je lišena bilo kakvog natjecateljskog duha te je njezin cilj druženje, upoznavanje i međusobno uvažavanje učenika. Našu su školu na radionici predstavljale učenice Mihaela Car (6. b), Mia Ćelić (8. b) i Kristina Vlašić (8. b).

[više]

AKCIJA BRANJA MASLINA

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 27. 10. 2015. 16:46

U utorak 20.10. 2015. „UZ Tezoro“ organizirala je akciju branja maslina. U akciji je sudjelovalo 30-ak učenika naše škole, a voditelji su bili učitelji Laszlo Toth, Boško Ćorak i Ružica Marinković.

[više]

OSNOVANA UČENIČKA ZADRUGA U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 25. 10. 2015. 16:15

U školskoj godini 2015./2016. osnovana je učenička zadruga OŠ Mokošica. Ime zadruge je „Učenička zadruga Tezoro“. 

Zašto Tezoro (blago)? Zato što nam je želja upoznati učenike s bogatstvom tradicijskih običaja našega kraja te ih potaknuti na kreativnost, razvijanje različitih vještina kako bi stekli samopouzdanje, kritičko vrednovanje sebe i drugih, prijateljski duh kao i otkrivanje potencijala kojih još nisu svjesni.

Aktivnosti će organizirati i voditi učitelji OŠ Mokošica, ali zadruga je otvorena za sve one koji su zainteresirani za suradnju. Zato se nadamo da će naši članovi, u skoroj budućnosti, postati i zainteresirani roditelji, bake i djedovi naših učenika te da ćemo uspostaviti suradnju s udrugama koje svojim djelovanjem njeguju običaje našeg zavičaja.

U ovoj školskoj godini namjeravamo pokrenuti sljedeće sekcije:

- maslinarsku

- sekciju za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta

- sekciju tradicijskih jela

- sekciju ljekovitog bilja

Vjerujemo  da će se naša inicijativa i cjelokupna ideja svidjeti mnogima te da će nam se pridružiti i surađivati s nama.

                                             

                                                                                Voditeljica zadruge:

                                                                                Ružica Marinković

[više]

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 16. 10. 2015. 15:24

Svake godine u mjesecu listopadu tradicionalno se održavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U našoj školi ove smo dane prigodno obilježili od 14. do 16. listopada. Kako bismo izrazili zahvalnost za kruh i za sve ostale plodove koji krase naše trpeze te iskazali svijest o njihovoj važnosti za naš svakodnevni život, izložili smo, a zatim i konzumirali razne vrste kruha, peciva i voćaka. U obilježavanju Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje sudjelovali su svi razredi OŠ Mokošica.

Pogledajte fotografije.

[više]

OBAVIJEST

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 15. 10. 2015. 12:53

Poštovani roditelji, 

nastava se danas, 15. 10. 2015., redovito održava unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima. Ukoliko procijenite da, zbog nevremena, ne možete poslati dijete u školu, izostanci će biti opravdani.

Ravnateljica,

Petra Đapić Caput

[više]

Igraj Linđo, dobro je bilo!

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 12. 10. 2015. 12:37

U petak 2. 10. 2015. našu školu posjetili su članovi Folklornog ansambla Linđo predvođeni ravnateljicom Anuškom Matušić. Članovi ansambla su u prostoru školske dvorane zaplesali tradicionalnu poskočicu linđo te bunjevačko kolo praćeni gromoglasnim pljeskom oduševljenih učenika i učitelja.

Fotografije su dostupne u fotogaleriji.

[više]

PREDSTAVLJANJE FOLKLORNOG ANSAMBLA LINĐO- NOVI TERMIN!

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 29. 9. 2015. 14:51

Dragi učenici,

obavještavamo vas da će se gostovanje Folklornog ansambla Linđo, umjesto u srijedu 30. 9. 2015., održati u petak 2. 10. 2015. u 13 sati.

Svi ste pozvani!

[više]

PREDSTAVLJANJE FOLKLORNOG ANSAMBLA LINĐO

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 26. 9. 2015. 14:46

Dragi učenici,

u srijedu 30. 9. 2015. godine u 13 sati u prostoru školske dvorane članovi Folklornog ansambla Linđo predstavit će svoj rad i pokazati na koji način njeguju tradicijske pjesme i plesove iz svih krajeva Hrvatske.  Stoga vas pozivamo da dođete u što većem broju i uvjerite se u ljepotu hrvatskog folklora, a možda, ako već niste, odlučite postati i novim članom Folklornog ansambla Linđo.

[više]

EUROPSKI DAN JEZIKA

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 26. 9. 2015. 14:20

26. rujna 2015. godine u Mokošici, na platou Opskrbnog centra, u organizaciji Europskog doma Dubrovnik, obilježen je Europski dan jezika. Osim dječjeg vrtića Pčelica i ansambla Plazarius, pjesmama, recitacijama, dijalozima i  brojalicama na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku predstavili su se učenici OŠ Mokošica uz glazbenu pratnju dviju violinistica, učenica 7. razreda.
Mladi Mokošani tako su pokazali da znaju važnost i vrijednost učenja
stranih jezika od najranije dobi.

Fotografije s obilježavanja Dana europskih jezika možete vidjeti u fotogaleriji.

prof. Ivana Konsuo Batarilo

 

[više]

OŠ MOKOŠICA SUDJELOVALA U GLOBALNOM ERATOSTENOVOM EKSPERIMENTU

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 23. 9. 2015. 21:53

Učenici osmih razreda OŠ Mokošica danas su sudjelovali u Eratostenovom eksperimentu koji se provodi u školama cijelog svijeta. Zajedno sa svojim profesoricama Barbarom Mandušić i Ivonom Rogošić učenici su na vrlo jednostavan način, pomoću sjene štapa, izračunali opseg zemaljske kugle.

Eratostenov eksperiment prvi put izveo je sam Erastoten već u trećem stoljeću nove ere. On je uočio kako sjena koju baca štap obasjan Sunčevim zrakama nije uvijek jednake duljine, pa je zaključio da Sunčeve zrake ne padaju na Zemlju svaki dan pod istim kutem. Tu činjenicu iskoristio je kako bi pomoću jednostavnog matematičkog računa iz poznate duljine sjene štapa izračunao opseg Zemlje.

Učenici su nakon mjerenja duljine sjene štapa zajednički izračunali kut pod kojim Sunčeve zrake upadaju na Zemlju točno u lokalno podne. Nakon toga, svoje su podatke izmijenili s prijateljskim školama iz Zadra, Osijeka i Našica. Iz svojih i njihovih podataka o kutu upada zraka i poznatoj udaljenosti između škola, pomoću formule, izračunali su opseg Zemlje.

Ovaj jednostavni eksperiment od ove godine postao je dijelom projekta Inspiring Science Education u koji je OŠ Mokošica uključena već neko vrijeme. Cilj cijelog projekta je uvođenje istraživačkog načina učenja u nastavni proces, što su Mokošani danas svakako ostvarili!

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

[više]

ERATOSTENOV EKSPERIMENT U OŠ MOKOŠICA

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 22. 9. 2015. 21:08

U srijedu 23. rujna, OŠ Mokošica, kao jedina škola u našoj županiji, priključit će se provedbi Eratostenova eksperimenta. Riječ je o globalnom eksperimentu u kojem se računa opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Tako učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje.

Eksperiment je dobio ime po poznatom grčkom matematičaru, geografu i astronomu Eratostenu koji je u 3. stoljeću prije nove ere izračunao opseg Zemlje na ovaj način.

Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja, na kojemu OŠ Mokošica intenzivno radi kroz projekt ''Inspiring science education'' u koji je uključena već neko vrijeme.

[više]

DOBRO NAM DOŠLI, DRAGI PRVAŠIĆI!

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 7. 9. 2015. 23:26

U ponedjeljak 7. 9. 2015. godine u 9 sati upriličena je svečana priredba kojom su ravnateljica, stručna i administrativna služba Škole, učitelji i stariji učenici željeli iskazati dobrodošlicu ovogodišnjim prvašićima.

S obzirom da je polazak u školu svakom sedmogodišnjaku veliki događaj u životu, učenici viših razreda pripremili su kratki program kojim su uveli prvašiće u početak njihova osnovnoškolskog obrazovanja.

Program je otvorio školski zbor pod ravnanjem učiteljice Ružice Šimić otpjevavši školsku himnu. Uslijedilo je malo plesa u koreografiji koju je izvela plesna skupina učenica drugih razreda pod vodstvom učiteljice Inke Besleme. Učenica 2. b razreda Valerija Slade izrecitirala je simpatičnu recitaciju Žabac, a potom je plesna skupina učenica drugih razreda izvela još jednu plesnu točku pod nazivom Molba gljive muhare. Prvašiće su svojim nastupom razveselili i gimnastičari Gimnastičkog kluba Dubrovnik koje je pripremila trenerica Slavica Božić. Program su zatvorile malene plesačice Studija Labirius. Voditelj priredbe bio je učenik osmog razreda Roko Barišić.

Nakon živopisnog programa učenike prvih razreda, kao i sve ostale nazočne, toplim je riječima pozdravila ravnateljica Petra Đapić Caput. Priredbi su nazočili razni ugledni gosti. Našim prvašićima obratio se gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić, a uz njega prisutni su bili i Miho Katičić i Ružica Marković kao predstavnici Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustač, školska liječnica i članica Školskog odbora Matija Čale Mratović, župnik Župe Svete obitelji don Ivo Zečević te Antonela Pavlović.

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, u fotogaleriji možete pogledati kako smo obilježili ovaj veseli školski dan!

[više]

OBAVIJEST O ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 4. 9. 2015. 18:28

Cijenjeni roditelji,

željeli bismo vas obavijestiti da, ukoliko vaša djeca nisu ostvarila pravo na besplatne udžbenike,  ne trebate žuriti s kupovinom istih jer će Škola kroz prvi tjedan nastave nastojati pribaviti prošlogodišnja izdanja udžbenika te ih dodijeliti učenicima. Napominjemo kako je riječ isključivo o nabavi udžbenika, ne i radnih bilježnica.  Ovim putem molimo sve učenike koji još uvijek nemaju školske udžbenike da se u ponedjeljak, 7. 9. 2015. godine, jave svojim razrednicima radi evidencije.

v. d. ravnateljica,

dr. sc. Petra Đapić Caput

 

[više]

PRVI DAN NASTAVE

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 4. 9. 2015. 14:19

Dragi učenici i roditelji,

nastava u školskoj godini 2015./2016. počinje u ponedjeljak 7. rujna 2015. godine. Prijem prvašića održat će se u 9 sati dok će se za ostale razrede nastava odvijati prema sljedećem rasporedu.

3., 5., 7. razredi

1. sat          11:00 – 11:30

2.sat           11:35 – 11:50

3. sat           11:55 – 12:10

4.sat            12:15 – 12:30

5.sat             12:35 – 12:50

6.sat             12:55 – 13:10

2., 4., 6., 8. razredi

1. sat            14:00 – 14:30

2.sat             14:35 – 14:50

3. sat            14:55 – 15:10

4.sat             15:15 – 15:30

5.sat             15:35 – 15:50

6.sat             15:55 – 16:10

Želimo vam svima sretan i uspješan početak nove školske godine!

v. d. ravnateljica,

Petra Đapić Caput

[više]

PRODUŽENI BORAVAK

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 4. 9. 2015. 13:27

Rad u produženom boravku u OŠ Mokošica započinje u utorak 8. rujna 2015. godine prema sljedećem rasporedu:

- 2. razredi            7:30-12:30 sati

- 1. razredi           11:30-16:30 sati

v. d. ravnateljica,

dr. sc. Petra Đapić Caput

[više]

OBAVIJEST O POČETKU NASTAVE

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 2. 9. 2015. 08:58

Dragi roditelji,

prijem prvašića održat će se u ponedjeljak 7. 9. 2015. godine u 9  sati u holu škole. Nakon priredbe prvašići će se sa svojim učiteljicama uputiti u školske učionice.

Nastava za treće, pete i sedme razrede počinje u ponedjeljak 7. 9. 2015. u 11 sati i trajat će do 13 sati, a za učenike drugih, četvrtih, šestih i osmih razreda nastava će trajati od 14 do 16 sati. Prvi školski sat , na kojem će se učenicima podijeliti raspored sati, trajat će 45 minuta dok će se dalje nastava odvijati prema skraćenom rasporedu od 15 minuta po školskom satu kako bi učenici mogli dobiti upute za uspješan početak nove školske godine. Napominjemo učenicima kako na prvi školski dan nije potrebno donositi knjige i školski pribor.

v. d. ravnateljica,

Petra Đapić Caput

 

[više]

Obavijest o preuzimanju udžbenika Vijest ima dokument u privitku

Autor: IVANA OBRADOVIĆ, 1. 9. 2015. 10:38

Poštovani roditelji,

obavještavamo vas da će se u OŠ Mokošica udžbenici preuzimati u srijedu 2. 9. 2015. i u četvrtak 3. 9. 2015. u prostoru školske dvorane i to prema sljedećem rasporedu:

1. razredi            2. 9. 2015.         16-17 sati

2. razredi            2. 9. 2015.         17-18 sati

3. razredi            2. 9. 2015.         18-19 sati

4. razredi           2. 9. 2015.          19-20 sati

 

5. razredi           3. 9. 2015.          16-17 sati

6. razredi           3. 9. 2015.          17-18 sati

7. razredi           3. 9. 2015.          18-19 sati

8. razredi           3. 9. 2015.          19-20 sati

 

Udžbenike mogu preuzeti isključivo roditelji koji će tom prilikom dobiti i potpisati izjavu kojom se obvezuju da će učenici čuvati i, na kraju školske godine, vratiti dobivene udžbenike. Za popunjavanje izjave potrebno je navesti ime i prezime podnositelja, mjesto i adresu prebivališta, OIB i telefonski kontakt. Roditelji su pri preuzimanju udžbenika dužni donijeti preslike osobnih iskaznica (obje strane).

Izjava o preuzimanju školskih udžbenika može se pogledati u privitku.

v. d. ravnateljica

dr. sc. Petra Đapić Caput

[više]

NOVA OBAVIJEST O UDŽBENICIMA

Autor: Ružica Maslać, 25. 8. 2015. 17:00

Poštovani roditelji,

Obavještavamo vas da će učenici, koji temeljem Pravilnika o uvjetima, postupku i načinu ostvarivanja prava na dodjelu udžbenika za učenike osnovnih škola na području Grada Dubrovnika ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, dobiti  sve udžbenike i radne bilježnice (kako stoji u popisu), osim atlasa i mapa za likovnu kulturu.

Bit ćete blagovremeno obaviješteni o vremenu dolaska u Školu po udžbenike, kojom prigodom trebate donijeti:

- preslike osobnih iskaznica oba roditelja (obje strane iskaznice),

- ako se radi o jednoroditeljskoj obitelji potrebno je uz preslik osobne iskaznice donijeti i preslik dokumenta iz kojega je vidljivo da dijete živi s tim roditeljem.

- Na kraju će se potpisati Izjava o preuzimanju udžbenika ( sukladno Pravilniku).

 

                                                    v.d. ravnateljica

                                             dr.sc. Petra Đapić Caput

 

Dubrovnik, 25. kolovoza 2015.g.

 

[više]

Natječaj za pomoćnike u nastavi

Autor: Ružica Maslać, 24. 8. 2015. 21:53

U okviru projekta „Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrovnika“ prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, broj poziva UP.03.2.1.01. u okviru Europskog socijalnog fonda i Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020., Grad Dubrovnik s partnerima u projektu objavljuje

                                                  JAVNI POZIV

ZA OBAVLJANJE POSLOVA POMOĆNIKA U NASTAVI ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U OSNOVNIM ŠKOLAMA GRADA DUBROVNIKA –PARTNERIMA U PROJEKTU

 

Projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljavanje nezaposlenih osoba u osnovnim školama Grada Dubrovnika koje su partneri u projektu:

 

„POMOĆNICI U NASTAVI U OSNOVNIM ŠKOLAMA GRADA DUBROVNIKA“

 

Ukupno 21 izvršitelj po sljedećim mjestima rada:

 

Osnovna škola Marina Getaldića

 

Broj traženih osoba: 2

Radno vrijeme: nepuno radno vrijeme:     - 25 sati tjedno (2 osobe)

 

Osnovna škola Marina Držića

 

Broj traženih osoba: 3

Radno vrijeme: nepuno radno vrijeme:     -     20 sati tjedno (1 osoba)

25 sati tjedno (2 osobe)

Osnovna škola Ivana Gundulića

 

Broj traženih osoba: 9

Radno vrijeme: nepuno radno vrijeme:     - 20 sati tjedno (9 osoba)

 

Osnovna škola Lapad

 

Broj traženih osoba: 3

Radno vrijeme: nepuno radno vrijeme: - 25 sati tjedno (3 osobe)

 

Osnovna škola Mokošica

 

Broj traženih osoba: 2

Radno vrijeme: nepuno radon vrijeme: - 20 sati tjedno (2 osobe)

 

Osnovna škola Antuna Masle

 

Broj traženih osoba: 2

Radno vrijeme: nepuno radno vrijeme:     - 20 sati tjedno (2 osobe)


 

Cijena radnog sata: 25,00 kuna neto

Prijevoz na rad: do 400,00 kuna mjesečno

Vrsta ugovora: ugovor o radu na određeno vrijeme do 10 mjeseci

[više]

Besplatni udžbenici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 10. 7. 2015. 16:26

Sve o uvjetima,  postupku  i načinu ostvarivanja  prava na dodjelu udžbenika za učenike osnovnih  škola na području Grada Dubrovnika pročitajte u priloženom dokumentu.

 

 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Traži


Napredno pretraživanje
Traži
 
Aktualno
 
Natjecanja znanja
 
Portal skole.hr - novosti
 
CARNET novosti
 
Natjecanja znanja
 
Zanimljivosti
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
20.02.2014. 20:54
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Materinski jezik je važan u formiranju mišljenja. Osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem drugih jezika, ali i s učenjem uopće.Zbog važnosti materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima ( UNESCO ) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika.      Jezik je civilizacijsko kulturno nasljeđe. On je izraz ljudske kreativnosti, ali i ljepota u različitosti. Na svijetu postoji 3000 do 6000 jezika. Nestalnost broja jezika u svijetu može se objasniti dvama razlozima. Prvi razlog je činjenica da neki dijelovi svijeta jezikoslovcima još uvijek nisu poznati,  primjerice Nova Gvineja i Amazonija gdje žive domorodačka plemena. Njihovi jezici još uvijek su neistraženi, a drugi razlog nestalnosti broja je taj što različiti jezikoslovci imaju različito mišljenje o tome kada jedno narječje prestaje biti narječjem i postaje jezikom i obrnuto, odnosno što jezik čini jezikom.                   Međusobni utjecaji jezika najviše se vide na rječničkoj razini. Dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Jedan od razloga je i internet koji zanemaruje veliki broj manjinskih jezika u svijetu.Istraživanja pokazuju da bi polovica svjetskih jezika mogla nestati zbog malog broja govornika, a nestanak bilo kojeg jezika osiromašio bi ljudsko znanje i ukupni životni potencijal na zemlji jer jezična raznolikost  neodvojiva je od biološke. Stoga moramo njegovati materinski jezik, a Međunarodni dan materinskog jezika ima cilj podsjetiti  nas na moralne i praktične obveze očuvanja lingvističke raznovrsnosti kao jednog od najvećih bogatstava koje smo naslijedili.

19.10.2013. 19:24
Svjetski dan jabuka
Obilježavanje Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je organizacija Common Ground 1990.godine u Londonu, a s ciljem promicanja zdravstvenih vrijednosti i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Tako je jabuka predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile razne ustanove i  brojne škole diljem svijeta. Na taj način promiču  važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Jabuka spada među najkorisnije namirnice jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. Budući da u jabuci ima 85 do 90 % vode, ona  uspješno osvježava i gasi žeđ. Ona  je učinkovita u borbi protiv  virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva. Pošto sadrži mnogo kalija, djeluje i kao diuretik (potiče izlučivanje suvišne tekućine). Jabuka pozitivno utječe i na rad bubrega, jetre i žuči, pomaže kod stresa, umora i nesanice. Višestruko je korisna za cijeli organizam i sve organe jer jača imunitet.  Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u predpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte. Vjeruje se da postoji oko 10 000 sorti jabuka. I na kraju, sjetimo se one narodne: „ Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van“. Pripremila: Mirzeta Samardžić

 
Arhiva dokumenata
 
linkovi

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2009.

Ukupno: 682622
Danas: 3
 
Kalendar
« Studeni 2015 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi
 
 > O školi  > Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Mokošica / Bartola Kašića 20, HR-20236 Mokošica / os-mokosica.skole.hr / ured@os-mokosica.skole.hr
preskoči na navigaciju